Mi az a podcast?

A tegnap még ismeretlen fogalmak holnapra már szinte mindenki számára magától értetődőek, szóval, ne aggódj, ha soha nem hallottál, vagy nem tudod pontosan, hogy mi is az a podcast.

A podcast Magyarországon még eléggé gyerekcipőben jár, de Amerikában már több, mint 1 évtizedes múltra tekint vissza. Olyannyira, hogy a legújabb kutatások szerint minden harmadik (!) amerikai hallgat podcastet legalább egyszer havonta, ez kb. 150 millió ember. Ez bődületesen nagy szám, nem is csoda, hogy a legnépszerűbb podcastek hallgatottsága ma már TV és rádió műsorokéval vetekszik.
Te is meglátod, hogy az ilyenfajta tartalom fogyasztás egy teljesen új szintet jelent a korábban megszokott rádió és TV mellett. Tehát, ne lepődj meg, ha pár hét múlva már te is rendszeres pocast hallgató leszel.
Szóval, mi is az a podcast? Saját megfogalmazásom szerint:

"A podcast a jövő tematikus rádiója, ingyen, amikor és ahol te szeretnéd."

Legegyszerűbben azt mondhatnám, hogy a podcast olyan, mint egy internetes rádió. Mint ahogy a YouTube a TV, úgy a podcast a rádió utódja. A technikai fejlődésnek köszönhetően szinte bárki indíthat saját podcast csatornát, ami általában egy adott téma (tematikus) köré épül. Ez lehet bármi, de a legnépszerűbbek Amerikában a bűnügyi, komédia és szakmai podcastek, amik IT, pszichológia, filmek, önfejlesztés, marketing, stb.. stb... témákkal foglalkoznak. A sor szinte végtelen.
Szerencsére a magyar podcast csatornák száma is szinte napról napra bővül, és állítom, hogy már ma te is biztosan találsz az ízlésednek és érdeklődési körödnek megfelelő csatornát.
A magyar nyelvű podcast csatornák listáját a podkaszt.hu hivatott összegyűjteni. Érdemes köztük csemegézni!

A podcast előnyei?

Arról most már lehet egy elképzelésed, hogy mi is az a podcast, de nem lenne teljes a leírás, ha nem ejtenénk szót az előnyeiről is, mert igazán ezektől a tulajdonságoktól tudott olyan népszerűvé válni.

Tematikus - Legnagyobb előnye szerintem az, hogy tematikus, ahol ha rátalálsz egy téged érdeklő témára, akkor abban a témakörben a jövőben is fogsz tartalmat kapni. Ilyenkor érdemes a csatornára feliratkozni, hogy a jövőbeni epizódok automatikusan megérkezzenek a telefonodra.

Bárhol és bármikor - A második legnagyobb előnye szerintem, hogy bárhol és bármikor hallgathatod, mert nincs másra szükséged, csak a füledre - *meg persze egy okostelefonra. Csak hogy pár lehetséges szituációt említsek: autózás, házimunka, sportolás... Én például rendszeresen hallgatok podcasteket utazás, mosogatás és fürdés közben.

Nincs keresgélés - Ha netán nincs időd végighallgatni egy epizódot, akkor sincs para. Legközelebb ott folytatódik, ahol abbahagytad.

Offline is hallgathatod - Podcast alkalmazáson keresztül az epizódokat offline is le tudod tölteni, így akkor is hallgathatod, ha nincs térerő, vagy fogytán a mobilnet. Feliratkozni 1-1 adott csatornára azért is érdemes, mert a megfelelő beállításokkal a telefonod akár Wi-Fi-n keresztül a háttérben le is töltheti neked a legújabb adásokat, így még azzal sem kell bajlódnod.

Ingyenes - Nem utolsó sorban ingyenes, bár nagyon sok podcast csatorna él közösségi finanszírozásból, ami azt jelenti, hogy a hallgatók havi szinten támogatják a csatornát kb. egy kávé árával. A több ezer fős követő bázisból pedig elég szép havi bevétel tud összejönni egy népszerű podcast csatornának.

Most hogy már van egy elképzelésed a podcast műfajról, nem maradt más hátra, mint belekóstolni!